Docent Sectortraining Horeca Praktijkonderwijs

In het kort

1,0 FTE
OMO Scholengroep Helmond Praktijkcollege
Docent overige vakken
Direct solliciteren Neem contact op

Docent Sectortraining Horeca Praktijkonderwijs
– 1,0 FTE
– Regulier tijdelijk

Vakgebied: Docent overige vakken
Locatie: OMO Scholengroep Helmond Praktijkcollege – Helmond
Omvang: 1,0 FTE
Dienstverband: Regulier tijdelijk
Startdatum: 01-08-2025

Samen bouwen aan de toekomst van onze leerlingen. Waar jouw passie voor koken en horeca jongeren helpt hun plek te vinden.”

Ben jij een bevoegd docent met hart voor praktijkonderwijs? Op het Praktijkcollege Helmond zoeken we een collega die de sectortraining horeca en mogelijk enkele kooklessen verzorgt. Ter vervanging van een afwezige collega zijn we op zoek naar een iemand die stevig in zijn of haar schoenen staat en, bij voorkeur, in het bezit is van een lesbevoegdheid. Je helpt onze leerlingen zelfstandiger te worden en bereidt ze voor op werk in de horeca, in een school met korte lijnen, een warm team en een sterke praktijkgerichte aanpak.

Wie ben jij?
Jij voelt je thuis in het praktijkonderwijs en werkt graag met jongeren die leren door te doen. Je bent sociaal, flexibel en staat stevig in je schoenen. Je kunt helder uitleggen, hebt geduld en weet structuur te bieden in de klas. Omdat je tijdelijk de enige docent binnen de sectie bent, is het belangrijk dat je overzicht houdt, zelfstandig kunt plannen en lesgeven. Je voelt je verantwoordelijk, weet van aanpakken en schrikt er niet van terug om zonder directe collega’s te starten. Tegelijkertijd weet je dat je binnen de school altijd kunt rekenen op collega’s van andere vakgebieden, die klaarstaan om mee te denken en te ondersteunen. Affiniteit met de doelgroep is belangrijk en een lesbevoegdheid is een pre: op dit moment is er geen begeleiding beschikbaar voor zij-instromers of collega’s in opleiding.

Jouw rol als docent sectortraining horeca
In de sectortraining horeca (leerjaar 4) run je samen met leerlingen een écht restaurant. Op dinsdag en donderdag bereiden zij een drie- of viergangenlunch voor gasten. Daarnaast verzorg je in leerjaar 3 de sectororiëntatie: een kennismaking met verschillende onderdelen van de horeca, zoals koken, gastheerschap en bakkerij. De training en oriëntatie vinden plaats in samenwerking met externe partners, zoals bijvoorbeeld de LEVgroep.

De sectie over zichzelf
Je komt terecht in een klein, hecht team waarin iedereen elkaar kent en bereid is om te helpen. De sectie koken en horeca bestaat normaal gesproken uit drie docenten en een vrijwilliger. Er is veel onderlinge afstemming hier wat weggelaten. Het team is sociaal, open en staat altijd open voor nieuwe ideeën.

Waarom werken op het Praktijkcollege Helmond
Werken op het Praktijkcollege Helmond betekent écht verschil maken in het leven van jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. In onze kleinschalige en praktijkgerichte leeromgeving krijg je de ruimte om leerlingen intensief te begeleiden en hun groei van dichtbij mee te maken. Je werkt in een hecht en betrokken team, in een modern schoolgebouw op de Sport- en Beweegcampus Campus De Braak. Hier is volop ruimte voor innovatie, samenwerking en ontwikkeling – niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor jou als professional.

Over het Praktijkcollege Helmond
Praktijkcollege Helmond is een school voor praktijkonderwijs met circa 215 leerlingen. We bieden een veilige, stimulerende leeromgeving waar leren door doen centraal staat. Leerlingen volgen praktijklessen, lopen stage en behalen certificaten zoals VCA en heftruckdiploma. Dankzij maatwerktrajecten zoals de integratieklas, entreeklas en het pre-portaal krijgt elke leerling de kans door te stromen naar vervolgonderwijs of werk. Onze school werkt intensief samen met bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen in de regio. Dankzij deze nauwe samenwerking kunnen leerlingen praktijkervaring opdoen in een realistische werkomgeving, kennismaken met verschillende sectoren en bouwen aan een waardevol netwerk. Zo ontwikkelen onze leerlingen niet alleen beroepsvaardigheden, maar ook zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en sociale vaardigheden. We leiden jongeren op tot zelfstandige en betrokken burgers die klaar zijn voor een betekenisvolle plek in de samenleving.

Werken bij OMO Scholengroep Helmond
Samen met het Carolus Borromeus College, het Dr. Knippenbergcollege en het Vakcollege Helmond vormen wij OMO Scholengroep Helmond. Binnen onze scholengroep werken we vanuit de thema’s Wij verbinden, Wij vernieuwen en Wij groeien. Dit betekent dat we samenwerking stimuleren, blijven ontwikkelen en kansen creëren voor zowel leerlingen als medewerkers. Als docent bij ons profiteer je van een sterk netwerk, brede ontwikkelmogelijkheden en de kans om bij te dragen aan inspirerend onderwijs in de regio.

Wat bieden wij jou?
• Eerlijke leerlingen die je aan het lachen maken én uitdagen.
• Een kleinschalige school met ruimte voor jouw ideeën.
• Collega’s die je ondersteunen.
• Elke dag is anders!
• Salaris conform cao VO – docentschaal LB (€ 3.463,- tot € 5.277,- per maand bij een fulltime aanstelling).
• Een aanstelling van 1,0 fte (uren bespreekbaar).
• Startdatum per aanvang schooljaar 2025-2026.

Klaar om het verschil te maken?
Solliciteer via het OMO-sollicitatieportaal. Reageren kan tot en met 4 juli 2025. Bij geschikte kandidaten kan de vacature eerder gesloten worden.

Meer weten?
Bekijk onze website praktijkcollege.nl of neem contact op met Patrick van den Broek MT-lid via p.vandenbroek@omosghelmond.nl of bel 0492 – 79 20 92.

We kijken uit naar jouw sollicitatie!

Het bericht Docent Sectortraining Horeca Praktijkonderwijs verscheen eerst op OMO Scholengroep Helmond.

FAQ

Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen worden beantwoord in de schoolwiki. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@praktijkcollegehelmond.nl

Solliciteren

Belangstelling? Wij nemen contact met je op

Heb jij interesse om bij OMO Scholengroep Helmond aan de slag te gaan en wil je weten wat de mogelijkheden zijn vul dan onderstaand contactformulier in

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Ervaringen

Dit zeggen (jouw toekomstige) collega’s

“De leerlingen zijn hier heel puur, ze zeggen echt wat ze denken en vinden, en brengen alles zonder filters naar voren. Maar ik hou ervan. Het is elke dag anders, en dat maakt het heel interessant om met deze groep te werken.”

Hoe ben je in het onderwijs terechtgekomen?

“Ik heb vijf jaar in de Internationale Schakelklas op het Jan van Brabant College Gasthuisstraat gewerkt. Hier werkte ik met buitenlandse jongeren. Dat vond ik ontzettend leuk, maar toen ik hier in gesprek raakte met collega’s, voelde ik meteen dat dit de plek was waar ik verder wilde groeien. Deze doelgroep sprak me ook erg aan. Ik ben nu docent Entree. Ik geef les aan leerlingen die hun MBO 1-diploma willen behalen. Daarnaast ben ik ook NT2-coördinator, wat betekent dat ik ervoor zorg dat de buitenlandse jongeren hier op de goede plek terechtkomen”.

Wat maakt het werken met deze leerlingen zo bijzonder?

“Het omgaan met deze jongeren, het begrijpen van hun thuissituatie en hun achtergrond, maakt het werk heel anders. Veel van deze jongeren hebben op de basisschool te horen gekregen van “Jij kan dat niet”, en het is zo mooi om ze te laten ervaren dat ze wel degelijk ergens goed in zijn. Dat waarderen ze ook heel erg.”

Wat maakt het Praktijkcollege een fijne plek om te werken?

“Het team is klein en hecht, met zo’n 45 collega’s. Dat zorgt voor een fijne en collegiale werksfeer. Iedereen heeft verschillende ideeën en achtergronden, en dat maakt het werk juist zo interessant. Ik werk bijvoorbeeld nauw samen met mijn duo-partner die rekenen geeft in de entreeklas. Onze samenwerking staat als een huis. Daarnaast hebben we een prachtig nieuw gebouw en een doelgroep die ervoor zorgt dat geen dag hetzelfde is. Het is hier nooit saai en je kunt écht een verschil maken.”

Hoe word je hier als docent ondersteund in je ontwikkeling?

“Als je wilt groeien, krijg je hier volop kansen. Vier jaar geleden heb ik bijvoorbeeld mijn NT2-certificaat gehaald, en er zijn regelmatig cursussen waarvoor je een budget kunt aanvragen. Wat ik fijn vind, is dat er echt naar je kwaliteiten wordt gekeken en je de ruimte krijgt om die verder te ontwikkelen. Ik voel me hier altijd gezien.”

Hoe zou je het Praktijkcollege in een paar kernwoorden omschrijven?

“Het zijn dé leerlingen, collegialiteit, nooit saai. Het Praktijkcollege is een fijne plek om naartoe te gaan.”

Welke eigenschappen maken iemand een goede match voor deze school?

“Je moet sociaal zijn, flexibel en het belang van de leerling altijd vooropstellen. Je moet er blij van worden als je ziet dat een leerling met plezier naar school komt.”

Marjan Wassenberg

Docent Entree / NT2-coördinator

Meer lezen

“Ik haal altijd veel plezier uit de momenten met de leerlingen. Ik denk dat het echt bijzonder is wanneer je samen met een leerling iets oefent en het uiteindelijk lukt. Die kleine succesmomenten maken het werk zo waardevol.”

Hoe ben je in het onderwijs terecht gekomen?

“Ik ben hier acht jaar geleden begonnen, direct na mijn stage. Ik kreeg de kans om te blijven en die heb ik met beide handen aangegrepen. Sindsdien geef ik met veel plezier gymles aan onze leerlingen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Mijn dag begint meestal met een kop koffie en een praatje met collega’s. Daarna ga ik richting de gymzaal, vaak samen met de leerlingen. Mijn lessen duren 100 minuten, waardoor er veel ruimte is om actief bezig te zijn. Geen dag is hetzelfde, want elke klas vraagt om een andere aanpak. De leerlingen verschillen sterk in niveau, zowel motorisch als sociaal, dus ik pas de lessen altijd aan op wat zij nodig hebben. Dat maakt het uitdagend, maar vooral ook leuk.”

Wat maakt gymles op het Praktijkcollege anders dan op andere scholen?

“Hier draait het niet alleen om sport, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat. Regels tijdens een spel zijn belangrijk, maar het gaat vooral om respect, samenwerken en sociale vaardigheden. Dat maakt gymles hier breder dan alleen bewegen.” Bas Blom

Hoe word je ondersteund in je eigen ontwikkeling als docent?

“Er is een studiebudget beschikbaar voor cursussen en trainingen. Je kunt zelf bepalen waar je in wilt investeren, wat ik heel fijn vind. Je moet wel zelf initiatief nemen, maar je krijgt de ruimte om je te ontwikkelen op een manier die bij je past.”

Hoe zou je de sfeer binnen het team omschrijven?

“Heel goed. We zijn een klein team, waardoor we elkaar goed kennen en snel schakelen. Als je een moeilijke dag hebt, sta je er niet alleen voor. Er is altijd wel een collega die even met je meedenkt of je opvangt. Dat gevoel van samen maakt dit een fijne plek om te werken.”

Wat maakt het Praktijkcollege uniek als werkplek?

“De leerlingen. Zij maken het werk hier anders dan op andere scholen. Je moet een klik met ze hebben, anders past het misschien niet bij je. Maar als je die verbinding voelt, dan krijg je er zoveel voor terug.”

Welke eigenschappen maken iemand een goede match voor deze school?

“Rust, een beetje humor en sociaal zijn. Je moet de leerlingen begrijpen en met ze mee kunnen bewegen.”

Bas Blom

Docent LO

Meer lezen

“Onderwijs maak je samen, met leerlingen, docenten en ondersteunend personeel.”

Naoufal jij bent in februari 2025 gestart als directeur van Praktijkcollege Helmond en Vakcollege Helmond, hoe is dat?

“Het is een prachtige uitdaging. Ik ben iemand die graag in contact staat met collega’s en leerlingen, en ik merk dat er hier veel ruimte is om samen het onderwijs vorm te geven. Ik wil toegankelijk zijn en luisteren naar de mensen om me heen. Tegelijkertijd hecht ik veel waarde aan structuur en duidelijkheid. Als team kunnen we het verschil maken, en dat geeft me veel energie.”

Waar krijg jij de meeste energie van in je werk?

“Vooral van samenwerking. Als er nieuwe initiatieven ontstaan doordat collega’s met verschillende expertises samenkomen, dan weet je dat je iets moois aan het bouwen bent. Ik geloof in een balans tussen innovatie en stabiliteit. We hebben mensen nodig die vooruit willen, maar ook collega’s die zorgen dat de basis stevig blijft.”

Praktijkcollege Helmond heeft als slogan ‘Samen bouwen aan jouw toekomst’. Hoe zie jij dat?

“Dat is precies hoe ik het zie. Onderwijs maak je samen, met leerlingen, docenten en ondersteunend personeel. Ik geloof niet in een top-down aanpak, maar in gezamenlijk draagvlak. Wat willen we als school bereiken? Wat past bij onze visie? Die gesprekken wil ik graag voeren, zodat we samen onze koers bepalen.”

Hoe belangrijk vind jij persoonlijke ontwikkeling binnen de school?

“Essentieel. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor medewerkers. Als je investeert in de ontwikkeling van collega’s, heeft dat direct effect op de kwaliteit van het onderwijs. Dat kan in de vorm van professionalisering, maar ook door ruimte te bieden voor initiatieven en groei. Ik vind het belangrijk dat medewerkers zich gewaardeerd en gehoord voelen.”

Wat voor type collega past volgens jou goed binnen deze scholen?

“Iemand die relaties kan opbouwen. Je moet hier echt de verbinding zoeken met leerlingen en collega’s. Daarnaast is lef belangrijk. We bieden volop kansen om het onderwijs praktischer en innovatiever te maken, maar daar moet je wel voor durven gaan. Als je houdt van uitdaging en ontwikkeling, dan zit je hier op de juiste plek.”

Nafoual Berdhe

Directeur Praktijkcollege en Vakcollege Helmond

Meer lezen

contact

Heb je vragen voor ons?

De meest gestelde vragen worden beantwoord in de schoolwiki. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@praktijkcollegehelmond.nl

Neem contact op
Hey, wanneer is het volgende Open Huis op het Praktijkcollege Helmond?

Het volgende Open Huis bij ons is op vrijdag 30 januari 2026. Je bent welkom van 16:00 tot 20:00 uur.

To top