Stage en arbeidstoeleiding

Stage en arbeidstoeleiding

Oriënterende stage

De oriënterende stage kan al beginnen tijdens fase 4, als de leerling voldoende sociale- en arbeidsvaardigheden heeft getoond en oud genoeg is.

Meestal begint hij/zij dan met ongeveer 2 dagen per week. In fase 5 loopt iedere leerling stage gedurende 3 perioden van 3 maanden, met een omvang van 3 dagen per week.

De oriënterende stage is voor de meeste leerlingen een eerste kennismaking met het bedrijfsleven. De nadruk ligt hier op oriënteren, wat voor deze fase tweeledig is. Een deel oriënteert zich met het oog op een mogelijk vervolgonderwijs (entreeonderwijs), een ander deel van de fase is vooral gericht op een keuze richting arbeid.

In overleg tussen leerling en stagebegeleider worden passende stages gezocht voor de leerling. Door de verschillende stages krijgt de leerling zicht op soorten van bedrijven en de verschillende werkzaamheden die daarbij horen, waardoor de leerling kan kiezen in welke richting hij/zij zich verder wil ontwikkelen. Voor het slagen van een stage is nauwe samenwerking tussen leerlingen, ouders en stagebegeleider van belang. Tijdens de stage worden de activiteiten van de stagiair door de stagebegeleider gevolgd en besproken.

Toeleidend naar arbeid

De leerlingen uit deze fase hebben gekozen voor een traject richting arbeidsmarkt. Deze leerlingen lopen 4 dagen per week stage. De duur van de stage kan variëren, al naar gelang de mate van succes in deze stage. Is er weinig kans van slagen dan wordt de duur beperkt en in geval van een goede ontwikkeling kan de stage uitgebreid worden teneinde een mogelijke plaatsing in het bedrijf te bewerkstelligen.

Toeleiden naar arbeid is maatwerk en dat geldt vooral voor leerlingen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen moet ondersteuning gezocht worden om een plek op de arbeidsmarkt dan wel dagbesteding te vinden. Regulier is er overleg met MEE en Senzer/gemeente Helmond om deze leerlingen te bespreken en oplossingen te vinden binnen de kaders van de Participatiewet.

1879

1879: Herman Hubert Knip­­pen­­berg werd geboren

Herman Hubert Knip­­pen­­berg werd op 12 september 1879 in Maastricht geboren. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij in Amsterdam Let­teren. Daar leerde hij Hendrik Moller kennen, de latere dr. Moller, stichter van Ons Middelbaar Onderwijs.

1907

1907 – 1916: Herman Knip­­pen­­berg als leraar

Herman Knippenberg was van 1907 tot 1916 leraar aan de Rijks-H.B.S. (Hogere Burgerschool) in Venlo.  Daarna ging hij naar Waalwijk waar hij samen met dr. Moller een ongesubsidieerde middelbare handelsschool oprichtte, een ge­waagde onderneming die getuigde van de visie van Moller en Knippenberg dat het tijd werd om iets te doen aan de achtergestelde positie van het middelbaar onderwijs in Brabant .

1916

1916: Rector R.K. H.B.S.

Na Waalwijk was Herman Knippenberg enige tijd rector van de R.K. H.B.S. in Helmond.  Vervolgens stond hij zesentwintig jaar aan het hoofd van het Carolus Borromeus College. Vanwege zijn verdiensten voor de stad Helmond kreeg hij de gouden legpenning van de stad. Herman Knippenberg was niet alleen rector van een aantal middelbare scholen in Brabant, hij was ook docent aan de Leergangen in Tilburg en verder schreef hij talloze artikelen die in vele bladen werden gepubliceerd.

1964

1964: Herman Knippenberg overlijdt

Op 17 december 1964 overleed Herman Knippenberg, een van de emancipatoren van Brabant. De herinnering aan hem leeft voort in de naam van onze school.

To top